Ce este coachingul

Ce este Coachingul?

Am simțit nevoia încă de la început, de când m-am înscris prima dată în Școala de Coaching a Ninei Paraschivescu, să strig în gura mare cât de tare e coaching-ul și ce este și ce face și multe alte chestii.
Dar n-am avut curajul... până acum. 
Pentru că adevărul este undeva la mijloc 🙂 
Dacă vrei să afli ce este coachingul, ce face un coach și alte lucruri legate de subiect, te invit în continuare să citești acest articol scris în colaborare cu Anamaria Budai. 

1. Ce este Coachingul?

Deși majoritatea dintre noi eram înclinați să credem că termenul de coach vine din engleză, unde coach înseamnă antrenor sportiv, din punct de vedere etimologic termenul provine din limba maghiară, mai exact de la satul maghiar Kocs. 

 

Prin 1550, în Kocs, Ungaria, s-a inventat o trăsură acoperită, pe 4 roți și performantă pentru vremea aceea, trăsură care a revoluționat modul în care se deplasau oamenii acelor vremuri.

 

O sută de ani mai târziu termenul s-a răspândit în toată Europa, astfel, denumirea Kocs, a devenit kutsche în germană, coche în franceză, coche spaniolă și portugheză, cocchino italiană, koets olandeză - însemnând trăsură.

 

Am putea spune, într-o notă colocvială:

Coachingul îți dă viteză să ajungi din punctul A în punctul B.

 

Prima utilizare, în engleză, a termenului „coach”, apare în 1830 în argoul Universității Oxford, se referea la un profesor „poartă” / ,,cară” un student în examene. Sensul aici fiind de profesor îndrumător, ghid pentru student. 

 

În sport, termenul de coach (antrenor sportiv), în schimb, a apărut abia peste 31 de ani, în 1861. 

 

Sursă:  dicționarul de etimologie.

 

Coachingul este un instrument de dezvoltare personală relativ nou în România. Adesea este confundat cu alte forme de dezvoltare personală sau chiar cu terapia.

 

 

Întâi de toate hai să stabilim ce NU este coachingul:

  • Nu e terapie sau psihoterapie;
  • Nu e mentoring;
  • Nu e training.

În timp ce psihoterapia este despre traumele din trecut, Coachingul este despre prezent și viitor.

 

Coach-ul poate conduce clientul spre momente din trecutul lui, însă doar pentru a lua resurse, nu pentru a lucra pe traume (de acest aspect se ocupă terapia).

 

Coach-ul a urmat studii la o școală de coaching, pe când mentorul este expert în domeniul său. Coach-ul nu trebuie să fie expert într-un alt domeniu. 

 

Exemplu de mentoring: un pictor novice învață tehnici de pictură de la un alt pictor care are 20 de ani experiență în domeniu, este o notorietate în artă, iar pictorul novice l-a ales pentru a-l îndruma. Relația, în acest caz este de elev-profesor.

 

Pictorul nostru novice poate lucra și cu-n coach transformațional, doar că nu o să picteze împreună, nici nu o să învețe noi tehnici de a picta, ci o să lucreze pe un obiectiv de dezvoltare personală. Deci, coach-ul o să-i fie partener tânărului pictor, o să aibă o relație de parteneriat, de la egal la egal, în care coach-ul o să-l ghideze cu întrebări și exerciții de coaching spre a-și atinge obiectivul.

 

În cadrul ședințelor de coaching, clientul este ghidat, deci, să se cunoască și să se descopere pe sine, să-și cunoască și manifeste darurilor primite prin naștere.

 

Trainingul mai este adesea confundat cu procesul de coaching, pentru că prin ambele clientul dobândește noi abilități. Ce e totuși diferit, e că în coaching clientul își dezvoltă abilități pe care deja le are, își trezește talente ,,latente”. Pe când, în procesul de training, trainerul îi transferă / predă clientului noi abilități, relația e de profesor-elev, trainerul conduce procesul de învățare al clientului.

În schimb, în coaching lucrăm cu ,,materialul clientului”, clientul are deja în el toate resursele interioare pentru a-și atinge obiectivul. Clientul vine cu-n obiectiv clar în coaching, respectiv cu microobiective în fiecare ședință. 

 

Pentru a face mai clară diferența coaching vs. training las un citat mai jos:

„Coachingul este deblocarea potențialului unei persoane pentru a îi îmbunătăți performanța. Este mai mult despre a ajuta la învățare, decât despre învățarea în sine”.

Citat din carte „Coaching pentru performanță” de John Whitmore.

 

Acum că am clarificat ce nu este coachingul, să vedem ce este coachingul.

 

Federația Internațională de Coaching (ICF) definește coachingul ca:

„Un parteneriat care accelerează ritmul de învățare al clientului, performanța și progresul acestuia pe plan personal și profesional.”

 

 European Coaching Institute spune despre coaching că este:

„Proces care îl ajută pe client să renunțe la ceea ce este acum pentru a deveni ceea ce își dorește să devină.”

 

,,Coachingul este procesul de cunoaștere a potențialului propriu. Prin coaching descoperi că tu ai resursele necesare pentru a face orice îți propui, îți învingi temerile, depășești blocajele, schimbi tiparele de gândire neproductive și își dezvolți un mindset de creștere.” 

Andreea Mihalache, Coach Transformațional

 

Făcând un rezumat celor de mai sus, ar rezulta așa: 

În acest proces sunt doi oameni: clientul și coach-ul. Coach-ul este un partener care lucrează alături de tine, se creează o relație în care ești ghidat cu întrebări și exerciții de autocunoaștere pentru a-ți atinge obiectivul pentru care ai intrat în această colaborare.

 

Important de menționat aici e că rolul coach-ului este de ghid, asta înseamnă că:

 

  • Un Coach nu dă sfaturi. Coach-ul știe că răspunsurile sunt deja la client, iar clientul are nevoie doar de întrebări bune pentru a fi conștientizate;
  • Coach-ul nu critică, nici nu judecă alegerile/deciziile clientului;
  • Coach-ul este alături alături de client cu întrebări bune care îl vor ajuta să își găsească propriile soluții și răspunsuri la problemelele din viața saUn obiectiv secundar al coachingului este acela că omul ajunge să se descurce singur, să se susțină singur, să facă self coaching (autocoaching). 
  • Un obiectiv secundar al coachingului este acela că omul ajunge să se descurce singur, să se susțină singur, să facă self coaching (autocoaching).
  

2. Ce înseamnă Coaching Transformațional?

Coachingul este de mai multe tipuri, dar în acest articol ne vom axa mai mult pe coachingul transformațional.

 

Iată câteva tipuri de coaching:

  • Coaching transformațional - seamănă până la un punct cu life coachingul, dar coachingul transformațional este orientat pe ghidarea clientului spre a-și dezvolta un mindset orientat spre progres.
  • Life coaching - ajută clienții să-și îmbunătățească relațiile, carierele și viața de zi cu zi;
  • Business coaching - se adresează antreprenorilor și freelancerilor, obiectivele sunt pe creșterea și dezvoltarea afacerii;
  • Leadership coaching - oferă ghidaj pentru cei care vor să-și dezvolte abilitățile manageriale;
  • Career Coaching - dezvoltarea / schimbarea carierei prin prisma dezvoltării personale;
 

 

Ramurile coachingului sunt multe, unele se intersectează sau chiar se suprapun până la un punct. Am ales să enumerăm doar cele mai cunoscute tipuri de coaching.

 

Coachingul transformațional 

 

Pentru a descrie ce este coachingul transformațional, lăsăm aici un citat citat din Paul Olteanul, trainer, coach tranformațional, speaker la Mind Architect.

 

,,În accepțiunea mea, când vorbim despre coaching transformațional, vorbim despre o abordare de profunzime ce propune clientului descoperirea și înțelegerea resorturilor interioare care îi influențează percepția despre realitate și comportamentele.

 

În abordarea transformațională urmărim conștientizarea valorilor, credințelor, convingerilor, normelor, așteptărilor și tiparelor de gândire, conștiente și inconștiente, care ne influențează starea de bine și performanță.

Astfel, clientul capătă înțelegere și control asupra propriilor stări și dobândește mai multă motivație și putere în relație cu deciziile pe care și le asumă.” 

Altfel spus - conștientizezi că tu chiar ești în controlul vieții tale. Începi să vezi ce nu merge, și mai ales, de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta.

 

 

3. Cum te ajută coachingul?

Pentru a explica cum te ajută coachingul, o să trecem în revistă modul în care acționează coachingul transformațional.

 

 Coachingul transformațional este orientat pe:

  1. Creșterea conștientizării.

  2. Asumarea responsabilității.

 

  1. Creșterea conștientizării.

Marele Einstein spunea că ,,Nu ne putem rezolva problemele cu aceeași gândire care le-a creat.”

 

Ce înseamnă asta?

 

În ședințe, o să fii ghidat/ă să găsești opțiuni noi, să privești problemele din alt unghi, să analizezi perspective noi.

 

,,Ce pot face eu?”, ,,Ce ține de mine?” - acestea două sunt un exemple de întrebări pe care ți le poți adresa chiar acum când citești aceste rânduri și poate te confrunți cu o situație stresantă.

 

Nu putem controla ce fac ceilalți, nici ce se întâmplă în jur, tot ce putem controla e cum acționăm noi.

 

Prin creșterea nivelului de conștientizare vei dispune de noi resurse și instrumente care să te susțină să iei decizii mai bune pentru tine, să ai mai multă încredere în forțele proprii, și cel mai important, să fii conștient/ă că toate răspunsurile sunt deja în tine.

 

  1. Asumarea responsabilității.

Un alt obiectiv important în coaching este asumarea responsabilității. Un concept ce sună filosofic și e uneori greu de înțeles.

 

Ce înseamnă să-mi asum responsabilitatea?

Florin Păsat, un coach și trainer talentat din România spune așa: 

,, - Ai observat că toate problemele tale au ceva în comun? 

 

Pe tine.”  🙂

 

 

A-ți asuma responsabilitatea pentru viața ta înseamnă să accepți că tot ce e în jurul tău vine de la tine. Inclusiv belelele, dar și lucrurile minunate pe care le-ai CREAT.

 

Cu riscul de a ne repeta - Nu putem controla ce fac ceilalți, însă putem alege CUM acționăm noi. 

 

Ce se întâmplă e că, de cele mai multe ori reacționăm în loc să acționăm. Adică răspundem pe aceeași monedă, răspundem cu ceartă la ceartă, judecăm sau criticăm - asta înseamnă reacție.

 

A acționa, în schimb, înseamnă să observi fără să judeci/critici. (în acest context)

 

Mai pe larg - în momentul în care experimentezi o situație deranjantă, în loc să dai frâu liber sentimentelor și emoțiilor, îți iei 10 secunde să analizezi rațional situația. 

 

Asta se poate face prin exerciții de conștientizare - să înveți să devii conștient de tine, de trăiri, să înveți să faci diferența dintre emoțional și rațional, să observi ce te face să reacționezi într-un anumit mod.

 

Exemplu: ,,Observ că te-a supărat că am lăsat vasele nespălate în chiuvetă.” 

 

,,Observ că nu ai finalizat raportul contabil pe care ți l-am cerut.”

 

Când acționăm ne dăm voie să fim empatici și totodată avem șanse mari să evităm un conflict care doar consumă energie și distruge relațiile. Când acționăm găsim soluții noi, celălalt găsește și el soluții noi sau deschidem poarta către un dialog deschis și constructiv.

 

A-ți asuma responsabilitatea e primul pas spre vindecare și spre o viață conștientă. 

 

A-ți asuma responsabilitatea înseamnă să fii conștient/ă că orice decizie de-a ta poate avea atât efecte pozitive, cât și negative. 

 

De fapt, în realitate, orice decizie luăm are atât avantaje, cât și dezavantaje, în coaching vei învăța să privești echilibrat inclusiv părțile negative.

 

Atunci când ne confruntăm cu o situație grea, stresantă ne-o putem asuma și vindeca aplicând pe acea problemă Ho’oponopono. Mai multe despre acest subiect am scris aici.

 

Și ho’oponopono este un proces, la fel ca și coachingul, la fel ca multe altele. 

Ca în orice proces este nevoie de timp. Așa că dă-ți timp pentru a face schimbări.

 

Gândește-te că tot ceea ce ai învățat până acum, tot ce ai construit ca și tipare de gândire, sunt adânc înrădăcinate în mintea ta. 

 

Ai văzut vreodată un disc de vinil? Știi acele adâncituri de pe disc?

 

Eh, gândește-te că mintea ta este asemenea unui disc de vinil, iar fiecare adâncitură de pe disc este un tipar de gândire format și pus pe repeat în ani și ani, iar tu acum vrei să faci o nouă adâncitură în disc, vrei să creezi un nou tipar de gândire.

 

Crezi că va fi ușor să faci asta în câteva ore sau zile? În condițiile în care celelalte tipare sunt formate în ani?

 

Nu, nu e ușor, de aceea este nevoie de perseverență și repetiție. Doar așa se pot înlocui tiparele vechi cu cele noi.

Din nou îți spunem: Dă-ți timp!

 

 

4. Când ai nevoie de un coach?

Câteva exemple în care colaborarea cu un coach îți poate fi utilă:

 

1. Ai un obiectiv pe care vrei să-l îndeplinești. 

 

Coach-ul te va susține și ghida să-ți îndeplinești obiectivul mai repede decât dacă ai lucra singur;

 

Veți stabili un plan de acțiune axat pe întrebări care să te stimuleze să-ți găsești propriile resurse, de genul: ,,Ce pot face eu?” ,,Ce depinde de mine?” pentru a avansa, și-n final a-ți îndeplini obiectivul.

2. Îți adresezi întrebări despre sensul vieții, menirea ta pe pământ.

,,Ai bifat” casă, job/afacere de succes, familie, partener, copii, stai bine cu banii, chiar mai bine decât cei din jur, dar ceva parcă lipsește.

 

În coaching ai ocazia să te cunoști mai bine, să afli ce îți dorești TU cu adevărat!

 

Coachingul este un proces de descoperire personală, o să fii ghidat să afli ce îți aduce bucurie ție, ce vrei să faci mai departe în viața ta, ca să aibă sens pentru tine.

 

Uneori, obiectivele pe care le avem nu sunt ale noastre, sunt ceea ce comunitatea sau societatea ne-a insuflat că ,,ar trebui” să vrem. Unul dintre primele aspecte clarificate în coaching o să fie chiar acesta: dacă obiectivele pe care ți le dorești acum sunt ale tale sau sunt ceea ce ți s-a cerut (de familie, prieteni, șefi etc).

 

3. Când ai de luat o decizie importantă în plan personal sau profesional.

 

Lucrând cu coach o să ai claritate, suport, un partener de drum, disponibil pentru tine și întrebări bune pentru a-ți găsi propriile tale soluții.

 

4. Să-ți dezvolți un mindset orientat spre creștere și progres.

 

Oricât de general ar suna, noi oamenii putem construi doar pe succes. Asta înseamnă că motivația și energia noastră vin din micile succese pe care le avem zilnic. Acele mici succese clădite și sărbătorite duc la marele miracol, adică la îndeplinirea obiectivului cel mare.

 

5. Vrei să-ți crești performanța în muncă sau în afacerea ta.

 

Clientul are deja toate calitățile și abilitățile de care are nevoie în momentul în care intră într-un proces de coaching! Coach-ul e acolo să-l ajute să și le conștientizeze și să le aplice.

 

Un alt obiectiv din coaching este că o să-ți crești nivelul de conștientizare, vei fi mai conștient/ă de valorile tale și de modul în care îți influențează viața. 

 

Alături de coach îți vei echilibra percepțiile distorsionate și credințele limitative. Vei lucra pe blocajele și mai ales pe sursa lor. 

 

6. Vrei să fii un lider mai bun.

 

Un lider bun știe că oamenii lucrează cu el, nu pentru el.

 

Un lider bun are în spate o echipă de oameni care îl susțin. Coach-ul te va susține și ajuta să oferi valoare colegilor tăi, să-i ghidezi, să-i ajuți la rândul tău să-și pună în valoare abilitățile.

 

Un lider bun pune întrebări, își încurajează echipa să crească, să experiementeze, ba îi încurajează să învețe din propriile greșeli.

 

Ca să poți face toate cele de mai sus, ai nevoie tu însuți, ca lider să fii susținut, să fii ghidat, să te descarci în mod sănătos de stresul acumulat, iar toate astea se întâmplă în coaching.

 

7. Cauți echilibru între muncă și familie.

 

Munca și familia sunt două valori foarte importante pentru mulți dintre noi. Societatea ne spune și aici ,,ce ar trebui” să facem, și astfel ducem o luptă între ce ne dorim și presiunea exercitată din exterior.

 

În ședințele de coaching vei lucra pe valorile tale. Uneori valorile noastre nu sunt ceea ce declarăm, ci, ceea ce facem zi de zi.

 

Spre exemplu, o persoană lucrează zilnic 12 ore, dar declară că sportul/familia e valoare pentru el/ea, că ar vrea să aibă mai mult timp pentru familie sau să facă sport mai des. Observăm că această persoană are munca în valorile sale cele mai înalte, iar sportul/familia, mai jos. Și e ok așa.

 

Poate această persoană este genială în munca sa, aduce multă valoare omenirii prin ceea ce face! 

 

 

 

Valorile stau la baza deciziilor pe care le luăm, de aceea joacă un rol foarte important în viața fiecărui individ.  

 

Atunci când trăiești în conformitate cu valorile tale, ești în echilibru, iar când acest lucru nu se întâmplă… apare frustrarea, anxietate, nervozitatea.

 

De multe ori se întâmplă să ‘împrumutăm’ valori de la prieteni, familie, cunoștințe, crezând că sunt ale noastre, dar la un moment dat ne simțim pierduți, de parcă nu mai suntem noi.

 

Acel sentiment de ‘m-am pierdut pe mine’. 

Ei bine, un coach transformațional te poate ajuta să te regăsești. 

 

Sunt multe situații când coachingul poate fi de folos în viața cuiva. 

 

Însă până la un punct. Totul depinde mai apoi de client. 

 

Oricât de minunat ar fi coach-ul, oricât de extraordinare sunt conștientizările clientului, nimic nu înlocuiește acțiunea și ceea ce faci cu adevărat pentru a ajunge unde îți dorești.

 

Dacă doar vorbim și visăm frumos, nu ajungem nicăieri.

 

Poate e frustrant pentru unele persoane să audă asta, dar… Nu vine nimeni să facă ceea ce ai tu de făcut. Așa că adună-ți resursele și acționează conștient și intenționat spre țelul tău.

 

 

 

Cere ajutor atunci când simți că ai nevoie, spune ce gândești, fii liber/ă!

 

Viața nu e un chin și nimeni nu e blestemat să trăiască în suferință.

 

Fiecare are de ales. În fiecare zi alegi ceva. 

 

Te invităm să alegi conștient!

   

5. În loc de concluzii...

Îmi permit să închei cu o concluzie personală.

Coaching-ul ajută până într-un punct. 

 

Ajută la conștientizare, la responsabilizare, dar nu ajută pe termen lung dacă nu există perseverență și determinare din partea celui care se află în procesul de coaching.

 

 

Lamentarea nu aduce rezultate. Dur spus, știu, dar ăsta este adevărul.

Asta nu înseamnă că trebuie să îți îngropi adânc orice sentiment negativ și să-l bagi sub preș. Nu, există alte căi de a trece peste aceste neplăceri.



Într-un articol următor, în care voi scrie despre Legea Atracției, voi explica pe larg ce anume se întâmplă când te lamentezi și te plângi.

 

Totodată, promit să vin și cu o alternativă. Acum, pe scurt, pot spune doar atât - Una este să discuți o situație care îți dă bătăi de cap pentru a găsi soluții, și alta este să te plângi în stânga și în dreapta fără să cauți rezolvare.

 

Pentru mine coachingul transformațional înseamnă și aducerea experienței personale, acolo unde este cazul și unde clientul permite acest lucru. Întotdeauna cer permisiunea clientului înainte de a împărtăși.

 

Pentru că atunci când împărtășesc propriile experiențe pe care le-am trecut cu bine și anumite situații care mi-au schimbat viața, omul din fața mea se conectează la speranța că se poate, realizează că nu este singur.

 

Ce ne dorim cel mai mult pe lumea asta, noi ca oameni?

 

Ne dorim validare. Dorim să știm că nu suntem defecți, că nu suntem singuri, că problema noastră are soluții.

 

Întotdeauna există mai multe soluții. Depinde doar pe care ești dispus să ți-o asumi 100% cu bune și rele.

 

Pentru mine nu există ‘Nu am de ales’. Ba este întotdeauna de ales.

 

Singura problemă poate fi că nu îmi plac alegerile pe care le am, așa că aleg să nu fac nimic… este și asta o alegere 😀 (să nu faci nimic)

 

Dacă ești interesat/ă de modul în care coachingul transformațional îți poate aduce valoare, conștientizări și noi moduri de a te cunoaște, te invit să-mi scrii contact@andreeam.ro .


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *