Cum să îți regăsești pacea interioară

S-au spus multe despre acest subiect, a fost îndelung discutat, dar în cele ce urmează vreau să împărtășesc cu tine punctul meu de vedere.     Și voi începe cu un citat “Dacă ești deprimat, trăiești în trecut; dacă ești anxios, trăiești în viitor; dacă ești liniștit, în pace, trăiești în prezent.” – Lao Tzu     Aș mai adăuga aici și: - Dacă ești frustrat pentru că lucrurile nu sunt așa cum vrei/ nu ies cum îți dorești, poate încerci să controlezi aspecte ce nu țin doar de tine. - Dacă ești nervos mai tot timpul, poate dai prea multă importanță unor lucruri nesemnificative. Unele lucruri sunt cum sunt, nu putem schimba totul, dar putem schimba modul în care reacționăm la acest “tot”.     Așa cum îi spune și numele - Pacea interioară vine din interiorul tău - din modul în care alegi să privești experiențele pe care le ai, le-ai avut sau le vei avea.     Când petreci prea mult timp cu gândul la ce-a fost, la ce ai fi putut spune sau face în situația X, te condamni să retrăiești iar și iar emoții, stări care nu aduc niciun beneficiu.     Trecutul e trecut, indiferent cum îl privești. Ca să faci pace cu trecutul, acceptă-ți alegerile, greșelile intenționate sau nu.     Oprește biciul mental asupra ta pentru ceea ce a fost.     O emoție cauzată de un anumit eveniment are intensitate timp de 90 de secunde. Atât. Ceea ce simți după aceste 90 de secunde este cauza gândurilor pe care le rulezi.    

Procesul este acesta - Gând - Emoție - Acțiune - Rezultat.

  Nu îți plac rezultatele de acum? Mergi pe firul gândurilor înapoi și vezi de unde pornește totul.     Unul câte unul, schimbă gândurile. Alege conștient să îți repeți altceva. Schimbă perspectiva/viziune/eticheta pe care ai pus-o unei situații.     Atunci când te gândești constant la ce va fi și faci diverse scenarii care mai de care mai dezastruoase…     Și le repeți iar și iar. Astfel că prind putere, acumulează energie, iar ceea ce faci acum este ca o profeție.     Îți construiești viitorul din frică și nesiguranță. Te uiți neputincios la ce va fi și te trec fiori când te gândești la ce poate fi mai rău.     Ceea ce creezi acum prin aceste gânduri, în funcție de câtă emoție și energie investești în fiecare scenariu, va fi la un moment dat realitatea pe care o trăiești.     Revenind la pace și prezent…     Din prezent poți vindeca (a se citi și înțelege “accepta”) trecutul și poți crea altceva pentru viitor.    

Tehnici pe care le poți aplica pentru a face pace cu trecutul:

  1. Scrisorile către tine însăți sau către cei cărora simți că le-ai greșit. - Scrie și eliberează poverile, scrie și descarcă toate emoțiile pe care le-ai trăit și pe care încă le cari cu tine. La final arde scrisorile.   2. Scrisori de la persoane care ți-au greșit - Da, e posibil să nu auzi niciodată de la cineva “Îmi pare rău” sau “Iartă-mă”, dar poți crea un scenariu pe hârtie în care acea persoană să îți ceară iertare, dacă asta este atât de important pentru tine.   3. Ho’oponopono - care mai presus de orice este asumare și iertare, acceptare și împăcare. Aplică și curăță fiecare amintire dureroasă.     Orice tehnică alegi să faci, doar fă-o.   Nimeni altcineva nu va putea face asta pentru tine.    

Cum faci să trăiești mai mult în prezent?

    Ascultă cu atenție atunci când cineva îți vorbești. Doar ascultă, fără să judeci, fără să critici, fără să aștepți ca celălalt să facă o pauză pentru a-ți spune of-ul.   Fii ca un copil de curios și interesat! Privește tot ceea ce se află în jurul tău. Forme, culori - antrenează toate simțurile și vezi ce senzații simți în corp.     Respiră! Numără-ți respirațiile. Pune o mână pe inimă și ascultă-te. Ce ai nevoie?     Fă ceva ce-ți bucură sufletul ❤️ Când simți nevoia să te plângi, fă-o scurt și la obiect - cu scopul de a găsi soluții.     Florence Scovel Shinn spune într-o carte de-a sa că “Recunoștința este Legea Creșterii, iar Lamentarea este Legea Descreșterii.”     Îndreaptă atenția către ceea ce ai deja în viața ta.   Atenția îndreptată spre “Ceea ce există” deja, va crea mai mult din “ceea ce există”.   Te gândești constant că NU ai pace interioară și o dorești cu toată ființa ta? Vei primi mai multă “lipsă de pace interioară”.   Creează pacea interioară acum, și vei avea și mai multă pe viitor.   În final, te invit să te gândești specific la ceea ce înseamnă pentru tine această “Pace interioară” - Cum arată mai exact? Ce faci tu în acea ipostază de pace? Ce gândești? Ce spui? Ce simți?   Știi ce se spune? “Rugăciunea înseamnă să îi telefonezi lui Dumnezeu, iar intuiția înseamnă că Dumnezeu îți telefonează ție.” - “Calea magică a intuiției” - Florence Scovel Shinn.   Urmează-ți intuiția către ceea ce aduce pace interioară.   Nu lăsa starea ta de bine în mâinile celorlalți.

Leave a Comment