legea atractiei

Legea Atracției – Ce este și Cum funcționează

Ai tot auzit și citit despre Legea Atracției dar încă nu ți-e clar cum și dacă funcționează?


În acest articol o să găsești răspunsurile pe care le cauți și modalități prin care să folosești Legea Atracției pentru a avea o viață așa cum îți dorești.

1. Ce este Legea Atracției?

Sunt foarte multe teorii legate de Legea Atracției. În cele ce urmează o să facem o prezentare axată pe modul în care poți folosi Legea Atracției în viața de zi cu zi. 


Înainte de a aplica e necesar să înțelegi CUM funcționează și ce este. Pe măsură ce ajungi să înțelegi la un nivel mai profund poți obține rezultate mai bune.

 

 

Legea Atracției are la bază idei care provin din diverse tradiții filozofice și religioase: din hermetism, transcendentalism, dar și din unele versete specifice din Biblie și hinduism.

 

 

„De aceea vă spun că orice veți cere în rugăciune, credeți că l-ați primit și va fi al vostru.”

(Marcu 11:24)

 

 

Creștinismul ne învață să avem credință. Credința înseamnă speranță, deci un gând pozitiv că obiectivul nostru se va îndeplini. Speranța, e demonstrat științific, ne ajută să fim sănătoși emoțional. Oamenii care suferă de depresie, se simt, cel mai adesea lipsiți de speranță.

 

 

,,Legea atracției a fost descrisă drept ușa, cheia pentru deblocarea completă a potenţialul vieții şi esenţa care animă întregul univers.”

 

Citat din Law Of Attraction Basic Certification Training

 

Legea atracției mai e numită și:

  • Sursa primară a puterii;
  • Capacitatea de a manifesta vindecarea: fizică, emoțională și spirituală;
  • Sursă infinită de înțelepciune;
  • Temelia societăților și civilizațiilor;
  • Inspirație pentru a fi un bun lider;
  • Capacitatea de a reuși și prospera în vremuri grele;
  • Puterea de a depăși obstacolele din viață;
  • Capacitatea de a face miracole în viața de zi cu zi;
  • Secretul pentru succes în viață;
  • Sănătate bună, spre foarte bună;
  • Instrumentul prin care îți creezi o viață prosperă pe plan personal, profesional, în relații.

Poate te întrebi: ,,Dacă Legea Atracției aduce atât de mult succes de ce nu e folosită de toți oamenii?”

 

 

Unii oameni au folosit-o din cele mai vechi timpuri, alții o folosesc conștient și acum, la fel cum sunt persoane care o folosesc intuitiv, fără să știe cum se numește. 

 

 

Majoritatea oamenilor, în schimb, nu doar că nu o folosesc, dar aplică opusul ei, o să vedem mai jos cum.

 

 

Poate ești deja familiar/ă cu expresia ,,Pe ce îți pui atenția crește”. 

 

 

E valabil atât la ceea ce e bun, pozitiv, cât și la aspecte negative. Dacă te superi/enervezi pe sistemul corupt din România, spre exemplu, tot ceea ce vei vedea o să fie nedreptate, șoferi care trec pe roșu, persoane necinstite.

 

 

Dacă, în schimb, te focalizezi pe modul în care țara noastră a progresat, vei vedea antreprenori inovativi, afaceri prospere, vei avea colaboratori pe care te poți baza.

 

 

Ambele situații sunt în aceeași țară. Ce diferă e prisma prin care este privită.

 

Orice obiect este în esență gol, nu e nici bun, nici rău. Obiectul devine bun sau rău în funcție de cine îl privește și cum alege să îl privească.

 

 

Exemplu: 

Cunoaștem cu toții persoane care ne apasă mult butoanele emoționale, colegul acela ,,enervant” de la muncă. 

 

Oare el e enervant pentru toată lumea sau e ,,enervant” doar cu anumite persoane? Dar când e singur acasă, mai e ,,enervant”?

 

 

Să stabilim și ce NU este Legea Atracției:

  • Legea atracției nu este o iluzie.
  • Nu este doar gândire pozitivă.
  • Nu înseamnă băgarea problemelor sub preș, nici negarea problemelor.
  • ‘Dacă nu știu de ea, nu mă afectează.’ nu e valabil. Funcționează și dacă nu crezi în ea.
  • Legea Atracției Nu înseamnă lipsa acțiunii atunci când ai un obiectiv. 

Legea Atracției e bazată pe gânduri, emoții și acțiuni. 

 

E nevoie să-ți stabilești un obiectiv clar, să faci acțiuni, să ai un plan pentru a-ți îndeplini obiectivul, să celebrezi micile succese.

 

 

Dacă vrei să fii printre cei care știu cum funcționează și cum să aplice legile Divine sau ale Universului, citește mai departe.

 

 

 

2. Cum funcționează Legea Atracției?

Fiecare gând pe care-l emitem are o vibrație, o frecvență, la fel cum cel mai mic atom emite și el o vibrație.

 

 

O zicală care circulă în ultima vreme spune:

,,Ești ceea ce gândești.”

 

 

Prin urmare responsabil pentru gândurile tale ești TU. Tot tu ești responsabil pentru ceea ce ai sau (încă) nu ai în viața ta.

 

 

Ceea ce percepem în realitatea noastră este reflecția a ceea ce ne dăm voie să primim/vedem.

 

Asta înseamnă că noi ne creăm realitatea, lumea, inclusiv problemele.

 

 

Prin Legea Atracției folosim resursele lumii astfel încât să putem realiza ceea ce ne dorim în viaţă. În centrul Universului este forța de atracție, iar această forță este capabilă să atragă  lucruri asemănătoare. 

 

 

Asta înseamnă că gândurile pozitive vor atrage lucruri pozitive, iar gânduri negative vor atrage lucruri negative.

 

 

Suntem învățați în copilărie, în școală, la muncă să dăm ascultare doar rațiunii. Doar că rațiunea e precedată de Legea Atracției. 

 

 

Precum în Biblie ,,Crede și nu cerceta” - nu se referă, în opinia mea, la a înghiți orice adevăr ca absolut, ci la a crede că vei reuși fără să ghicești cu ce resurse, pe ce drum.

 

 

Rațiunea o să respingă rapid acest proverb, pare că nu are logică, pare că trebuie să renunți la control. De fapt, ce spune e să fii cu speranță că visul tău se va materializa. 

 

Asta nu înseamnă că nu mai faci acțiuni și aștepți să se întâmple de la sine.

 

 

Magia se întâmplă, dar e nevoie să ne prindă muncind la acel obiectiv. La fel cum miracolele sunt rezultatul muncii constante de zi cu zi.

 

 

Imaginează-ți gândurile tale ca niște căi ferate invizibile către/de la tine. Pe calea ferată emiți gânduri, primești înapoi un tren de marfă fix cu ce ai transmis. 

 

 

Gândește-te la tine ca la o antenă transmițător, ești capabil/ă să trimiți și să primești semnale. Tu generezi semnale cu frecvența potrivită, iar aceste semnale vor găsi o cale de întoarcere la tine.

 

Spre deosebire de semnalele antenelor/sateliților creați artificial de om, semnalele emise de mintea ta nu au limite. Gândurile tale dominante ajung dincolo de orașul sau țara ta.

 

Cu gândurile tale, ești capabil să comunici direct cu Universul și cu tot ce este în cadrul acestuia.

 

 

Exemplu:

Ai obiectivul de a ajunge din Baia Mare în București.

Din Baia Mare în București poți ajunge cu: trenul, mașină, autocar, avion sau chiar și pe jos. În toate situațiile îți vei fi îndeplinit obiectivul de a ajunge în București. 

 

 

Aaa, a merge până în București pe jos, nu ți se ușor, viabil, ba chiar periculos? 

 

 

Aici intervine claritatea. Cum ai putea face acest obiectiv mai bun, mai clar?

 

  1. E nevoie să spui/scrii clar ce obiectiv ai, să fii cât mai specific;
  2. Să-l și nuanțezi cu emoții. Cum vrei să te simți (vreau să fiu în siguranță, să ajung în x ore, să fie confortabil), să coste y lei, să am sau nu companie, de care companie etc.;
  3. Să faci un plan: te uiți pe internet la programul trenurilor/avionului etc, îți iei concediu de la muncă, verifici prognoza meteo ca să ai haine adecvate etc;

Ce rol are aici Legea Atracției? Vei atrage soluții, situații și oameni în baza gândurilor emise de tine, vei avea inspirația de a lua decizii mai bune.

 

 

Gândurile sunt cele care ne creează realitatea, gândurile noastre ne oferă libertate sau ne țin într-o lesă imaginară.

 

 

Sau, cum am mai scris în articolul despre coaching, ceea ce gândim ne determină să avem un mindset fix sau un mindset orientat spre creștere și progres. 

 

 

Un Mindest fix ne va limita, e acela care ne ține în propria lesă imaginară:

,,Nu știu, nu pot, nu am bani, nu am resurse, nu am timp” - acestea sunt gânduri negative, numite și credințe limitative - cu ele vom atrage doar eșec. Universul / Divinitatea chiar îți dă ceea ce ceri, paradoxal, nu are simțul umorului. Dacă tu crezi că nu meriți, vei atrage situații în care să-ți validezi faptul că nu meriți.

 

 

Un Mindest orientat spre creștere și progres, în schimb, ne va susține să luăm decizii mai bune, să ne asumăm riscuri, chiar și să greșim. Dacă omul e orientat spre mindset fix, după prima greșeală o să renunțe, o să considere că a eșuat, omul orientat spre un mindset de progres o să ia greșeala ca pe o lecție, un test, și va tot încerca până va reuși.

 

 

Care dintre aceste două mindset-uri crezi că sunt mai sănătoase pe termen lung și care credeți că sunt mai în armonie cu Legea Atracției?

 

Da, ai intuit bine! 

 

 

Mindset-ul orientat spre creștere o să atragă mai multe șanse de succes, și-n final o să reușească! 

 

Încercând repetat, transmiți în Univers dorința de a reuși, atragi situații și oameni care să te susțină să-ți îndeplinești obiectivul.

 

 

La fel cum, în cazul unui mindset fix o să atragi oameni care-ți bagă bețe-n roate, pentru că aceea e vibrația pe care o transmiți în Univers.

 

 

 

3. Legea Atracției, Oamenii și Universul.

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac oamenii e că în loc să spună ce-și doresc în viață, spun ce nu-și doresc, de ce le e teamă.

Exemple:

  • Nu vreau să fiu sărac;
  • Nu vreau să am datorii;
  • Mi-e teamă să nu mă îmbolnăvesc;

Oamenilor le e teamă că-și vor pierde partenerul, familia, oamenii dragi etc;

 

Să te gândești la ceea ce vrei versus să te gândești la ceea ce Nu vrei în viață sunt două lucruri foarte diferite, care atrag rezultate diferite, chiar dacă pare că ar duce la același rezultat!

Vocea critică probabil îți spune acum: 

 

,,Dacă știi ce nu vrei, e mai ușor să afli ce vrei în viață”. 

Greșit.

 

Ba mai mult, dacă te gândești în continuare la lucrurile pe care nu le dorești în viață, vei atrage acele negativități în viața ta. 

 

Cum am scris mai sus, mintea umană e ca o antenă, ce emiți, aia primești înapoi.

 

Asta face ca unor oamenii care sunt în datorii să le fie foarte greu să iasă din datorii. Dacă te focalizezi pe lipsă, vei atrage tot lipsă, tot sărăcie.

 

Legea Atracției este ca și gravitația - Va atrage la ea totul, fără să filtreze, la fel cum gravitația atrage orice la sol, nu stă să raționalizeze dacă e bine sau nu.

 

O altă greșeală e credința limitativă a oamenilor cum că îngrijorarea și a fi mereu în alertă îi ferește de probleme.

 

Din păcate, acest tip de gândire activează Legea Atracției pe negativ. O să producă anxietate și o să atragă situații în care să fie nevoie să fii în alertă, să te aperi, să lupți etc.

Exemplu:

  • ,,Nu vreau să pierd șansa de a fi promovat la muncă!”

Consecință: În cele din urmă Legea Atracției în acest obiectiv, de mai sus, urmând gândirea negativă va atrage un rezultat negativ, adică nu vei fii promovat. 

 

Negația nu este o modalitate eficientă nici în legătură cu Legea Atracției, nici pentru a ne feri de pericole/eșec!

 

Exemple cu ceea ce gândesc oamenii versus  ceea ce ,,traduce” Legea Atracției:

 

Gând: „Nu vreau să am o zi proastă”

Transmis: „Îmi doresc foarte mult să am o zi proastă”

 

Gând: „Nu vreau să-mi pierd promovarea”

Transmis: „Vreau să-mi pierd promovarea”

 

Gând: „Nu vreau să-mi mi se  strice mașina”

Transmis: „Vreau să mi se strice mașina”

 

Gând: „Nu vreau să pierd zborul!”

Transmis: „Vreau să  pierd zborul!”

 

Citind toate astea de mai sus poate te gândești că Legea Atracției are un simț sarcastic al umorului. Nu. Legea Atracției pur și simplu îți oferă înapoi ceea ce ai transmis în Univers, ceea ce ai gândit mult și intens.

Gândurile dominante dictează totul.

 

 

 

4. Ce atragi în viața ta?

Legea Atracției este ca o oglindă clară în care se reflectă gândurile noastre în totalitate.

Acum ești mai conștient/ă de cum lucrează Legea Atracției, o poți folosi chiar de acum, în favoarea ta. Mai jos am pus și câteva tips-uri despre cum să o aplici, și mai ales, cum să-ți setezi un mindset pe creștere. 


Cum am mai scris deja, Legea atracției nu este și nici nu se rezumă la gândirea pozitivă, ci la a ne focaliza atenția pe ceea ce e bun în viața noastră.

 

Una dintre metaforele mele preferate este asocierea minții umane cu o grădină. Mintea umană e ca o grădină cu un sol foarte fertil, în care crește TOT ce plantezi. 

 

Dacă plantezi semințe de mere, o să culegi mere, nu struguri, dacă plantezi buruieni sau dacă nu le cureți, buruienile vor crește și vor invada grădina, în consecință va fi foarte greu să mai vezi fructele/legumele de buruieni.

 

 

Ca să ai acces la roade (fructe și legume) trebuie să faci curățenie în grădină. 

Semințele sunt gândurile noastre. 

 

 

Buruienile sunt rezultatul gândurilor negative - gânduri de furie, frică, invidie, gelozie etc.

E firesc să avem și gânduri negative!


Practicând Legea Atracției nu înseamnă că vei gândi doar pozitiv, că vei avea doar gânduri bune! Înseamnă că vei fi conștient/ă de gândurile tale, inclusiv de frici/gânduri negative, și-ți vei muta atenția pe ce vrei să manifești în viața ta, și nu pe ce nu vrei.

 

,,Curățenia” o faci asumându-ți că viața ta vine de la tine și aplicând metode de vindecare și curățare (Ho’oponopono, coaching, self-coaching, meditație, rugăciune, regret inteligente ectc).

Principiile pe care se bazează Legea Atracției:

 

 

  1. Like attracts like - Similaritățile se atrag.

Acest principiu spune că lucrurile similare sunt atrase unele de altele. Adică, o să atragem oameni asemănători cu noi și cu gândurile noastre din acel moment.

 

Universului nu îi plac spațiile goale.

Imediat le va umple cu altceva, doar să nu rămână gol.

 

 

 Îți amintești de metafora de mai sus cu mintea umană ca o grădină? Dacă lași grădina goală vor crește buruieni în ea. Dacă, însă, alegi conștient să plantezi semințe bune, vei culege roade bune.

 

La fel ca o grădină e și mintea umană, nu o poți lăsa goală, sau poți, dar se va umple cu orice, inclusiv frici ori probleme. 

 

Fiind atent/ă la gândurile tale, e în puterea ta să alegi ce gânduri pui în mintea ta și ce roade (rezultate) vei atrage/culege.

 

Acest principiu mai sugerează că eliminarea lucrurilor negative din viața ta poate face loc pentru ca multor lucruri pozitive care să le ia locul.

 

Prezentul este întotdeauna perfect.

 

Chiar dacă sunt situații asupra cărora nu avem controlul, de exemplu ne-a prins o furtună afară și nu avem umbrele, ideea e ca în loc să ne plângem de vremea capricioasă, să ne focusăm pe ce putem face noi.

 

,,Ce ține de mine? Ce pot face în acest moment ca să mă simt mai bine, în siguranță?”

 

Adresându-ți aceste întrebări atragi soluții pozitive care să te ajute în acel  moment. În schimb, dacă te-ai plânge de vreme, de aplicația meteo care are erori, de orarul autobuzelor, de faptul că fix azi ai venit fără mașină ce vei atrage vor fi doar mai multe belele.

 

Acest principiu mai sugerează că întotdeauna există lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți momentul prezent.

 

 

 

5. Orice învăț are și dezvăț! Învață să te dezveți de gândurile negative

Ce ne limitează să aplicăm Legea Atracției este rezistența.

 

Rezistența e gândirea rațională sau ,,vocea” aceea din cap, care-ți spune când citești acest articol că lucrurile nu pot fi atât de simple 🙂 

 

E foarte greu, dar nu imposibil să ne schimbăm mindset-ul, să ne controlăm și curățăm gândurile. 

 

Cum aplici Legii Atracției zi de zi și cum îți dezvolți un mindset orientat spre creștere și progres:

 

  • Practicând mediația și/sau rugăciunea. Ambele cresc vibrația, ne dau speranță, iar din punct de vedere neurologic s-a descoperit că au efecte pozitive asupra sănătății fizice și emoționale, deci ne ajută să avem o gândire (mai) pozitivă;
 
  • Practicând Ho’oponopono - aici poți citi mai multe despre cum se practică și cum te ajută;
 
  • Prin ședințe coaching - te vor ajuta să-ți dezvolți nivelul de conștiență, îți vei cunoaște și descoperi potențialul, vei avea în coach un ghid și un partener de drum. Vei învăța să-ți sărbătorești succesele, îți vei dezvolta astfel, un mindset-ul orientat spre creștere;
 
  • Aplicând ce înveți la cursurile de dezvoltare personală 🙂 . Dacă ai citit până aici bănuiesc că ești interesat/ă de dezvoltarea ta personală, că investești în cursuri/cărți, ce mai lipsește e să aplici măcar 5% din ce ai învățat. Sună dur, știu! Însă a aplica ce ai învățat la un curs versus alt curs fain pe care l-ai urmat și cam atât, face diferența între succes și progres;
 
  • Scrie în jurnal. Notarea gândurilor te poate ajuta să-ți recunoști tiparele de gândire, să fii mai conștient de credințele tale (fie pozitive, fie negative);

 

  • Practică cu tine însuți/însăți positive self talk, adică vorbește-ți cu blândețe, abține-te să te ,,biciuești” când ai greșit. Vorbind cu respect cu tine, vei atrage persoane și situații care te respectă, dacă, te vei critica mereu, vei atrage persoane care te critică sau care fac o treabă de mântuială atunci când ai nevoie de ajutorul lor;

 

  • Panou de dorințe / Vision Board. Vrei să mergi în Zanzibar sau pe altă plajă exotică, vrei să faci turul lumii, să câștigi 1 milion de euro, să ai un corp fit și sănătos etc? Fă-ți un panou de dorințe, unde pui poze cu aceste imagini.

Panoul de dorințe te ajută să-ți menții motivația, o mentalitatea pozitivă, și să te concentrezi asupra obiectivelor tale;

 

  • Practicând recunoștința - scrie zilnic într-un jurnal sau într-un notes pe telefon pentru ce ești recunoscător/recunoscătoare în acea zi. Recunoștința are o vibrație înaltă, ne ajută să ne focalizăm pe ce am primit bun, ba chiar să ne asumăm și problemele ca fiind provocări/lecții menite să ne dezvolte. Fiind recunoscători transmitem în Univers frecvențe înalte, primim înapoi mai mult bine.

 

  • Prin psihoterapie - ajută la integrarea și vindecarea eventualelor traume din trecut care încă te țin captiv/ă acolo (în trecut) și te forțează să trăiești în frică, anxietate sau chiar depresie. E greu să ai o gândire pozitivă dacă sănătatea ta emoțională nu e bună, primul pas ar fi vindecarea.


În loc de concluzie...

 

Legea Atracției se bazează pe gândurile și emoțiile dominante, acel 50+1.

 

Dacă reușești să schimbi focusul, percepția, atitudinea spre productivitate și să îți construiești un mindset majoritar pozitiv, atunci ești pe drumul cel bun.

 

Contează foarte mult intenția, specificitatea și unde îți concentrezi energia.

 

Acestea fiind spuse, sper că acest articol ți-a adus ceva mai multă claritate pe acest subiect.

 

Nu uita: Funcționează indiferent că ești sau nu conștient/ă de ea. 

 

Folosește-o în avantajul tău!

 

[Articol scris în colaborare cu Anamaria Budai.]


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *